В страни като Германия комбитата са религия. Те са навсякъде, включително

...
В страни като Германия комбитата са религия. Те са навсякъде, включително
Коментари Харесай

Citroen C5 X - най-големият комплимент за всеки семеен автомобил

В страни като Германия комбитата са вяра. Те са навсякъде, в това число и в лявата лента на автомагистралата, движещи се с 240-250 км/ч. Германците ги обичат и купуват доста, по тази причина и на пазара да се оферират модели с мощ от 500-600 к.с. И за всичко това си има причина.

Комбитата са извънредно практични и са подобаващи за всевъзможни мотиви - от транспортиране на пералня до бизнес среща. За това оказва помощ и дизайнът, който през последните години се разви доста и, на процедура, разреши на комбитата да не наподобяват като коли за елементарната работническа класа, а по-скоро като такива за рационални хора, ценящи комфорта в всекидневието си.

Но комбитата имат към този момент и още един жокер, който се изчерпва с една дума - кросоувър. В опитите да създадат тези автомобили още по-привлекателни, дизайнерите по всякакъв начин се пробват да ги приближат до " джиповете ". За да не се случи същото и с цената обаче, най-често кросоувър детайлите включват леко повдигнато окачване, декоративни детайли извън, както и X в името на модела. Задвижване на четирите колела не е наложително. Все отново това е комби, не офроудър.
 Снимка 592675

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ Модификация: PureTech 180 Работен размер: 1598 куб. см. Мощност: 181 к.с. Въртящ миг: 250 Нм Ускорение: 8.1 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 230 км/ч Среден разход: 6.5 л/100 км Трансмисия: 8-степенна автоматична Базова цена: 59 515 лева.
СТРАННО ПРИВЛИЧАНЕ

И по този начин, стигаме до Citroen C5 X - един от най-свежите комби модели, които сме виждали напоследък. Изглежда като същински Citroen - малко смахнат, много удобен и с външен тип, който се отличава от масата. Харесваме това, че в пропорциите му има нещо необичайно и нетипично, което в това време обаче не нервира, а по-скоро притегля.

Дизайнерите са съумели да създадат и по този начин, че колата хем да наподобява като комби, хем да има чертите на кросоувър, хем да не е грубовата, хем да има ниска линия на покрива, която да я кара да наподобява по-атрактивно.

Такъв метод не е нито революционен, нито неочакван в модерния авто свят. Изненадващото е, че при Citroen C5 X е изпълнен доста уравновесено и сполучливо, което кара автомобилът да наподобява приключен и еднороден, а не просто композиция от взаимни отстъпки, ламарина и пластмаса на четири колела.
 Снимка 592676

Особено ни харесват изпъкналите калници, авангардната предна част с тънки LED дневни светлини, които като че ли са едно цяло с логото на Citroen в средата, както и раздвоените стопове и ниската задница. Именно последното разграничава C5 X от класическото схващане за комби автомобил.

Ниската позиция на задния похлупак усъвършенства доста външния тип, само че изяжда част от багажника, което в нашия свят е позволен компромис. А и при товарен размер от минималните 545 литра и оптималните 1640 литра (при спуснати задни облегалки) да се приказва за лимитирано товарно пространство е несвоевременно.
 Снимка 592678

Зад кормилото е уютно. Честно казано, сме малко разочаровани от незадоволителната полуда на интериора, която всеки Citroen заслужава, само че пък си даваме сметка, че с цел да излязат сметките на счетоводителите, лудостта на дизайнерите от време на време би трябвало да се тушира.

В тази връзка вътре липсва еднолъчевият волан и умопобърканото табло на Citroen CX, от който новият CX 5 е въодушевен. Вместо тях ни посреща съвременно, само че обрано откъм авангардни хрумвания табло, комфортни и дълбоки седалки, волан с неправилна форма, цифрово табло и значителен екран на мултимедийната система.
 Снимка 592680

ВЪПРОС НА УСЕЩАНЕ

За нас постоянно е било комплицирано за обяснение, когато някой ни попита за какво даден автомобил ни харесва, а различен не. Може би всичко се крепи на положителните настройки и умеенето на инженерите да съчетаят мотор, скоростна кутия, окачване и ръководство.

Според нас в Citroen CX 5 са съумели. Разбира се, това не е автомобил, който ще остави хората в близост извънредно впечатлени в който и да е аспект от работата му - ускоряване, завиване, прекъсване и така нататък Това не е и неговата цел.

Неговата цел е да ни накара да се затрудним да разбираем какво тъкмо ни е харесало в него, когато слезем след дълго пътешестване.
 Снимка 592677

А не е ли тъкмо това смисълът на ежедневния автомобил? Да е наш сътрудник, който е постоянно подготвен да ни помогне.

" Желаете да изпреварите, мосю? " Натискаме педала на газта и 8-степенната автоматизирана скоростна кутия е подготвена, с цел да преодолеем следващия камион безпроблемно.

Същата работи в съвършена симбиоза с 1.6-литровия бензинов турбо мотор и се ръководи посредством дребен контролер на централната подпора, който е еднакъв с този в моделите на Opel и Peugeot.
 Снимка 592682

Харесва ни увереността, тишината и комфортът, с които Citroen C5 X се движи в пространството. Това е кола, която като че ли ни споделя да определим посоката и темпото, и да оставим останалото на нея.

А това е извоювано време за приятни диалози в купето, за обсъждане на обстановки и проблеми в живота - в случай че сме сами зад кормилото, но и за отмора на душeвността след тежък работен ден.

А и с разход от към 6 л/100 км в извънградски условия, това е автомобил, в който бихме желали да бъдем, в случай че ни следва дълго пътешестване.
 Снимка 592679

Като минус оценяваме ниската позиция на седалките, която затруднява влизането и излизането от купето за по-високи хора.

Не е изключително подсъзнателен и интерфейсът на мултимедийната система, само че подозираме, че с времето се привиква кое къде се намира и коя функционалност от къде се ръководи. Същото важи и за бутонът за отваряне на електрическият заден похлупак - или ние бяхме много нетърпеливи, или просто той реагираше много постепенно.
Може да: се хареса на всички в семейството Не може да: бие лудостта на CX Липсва му: 4х4
Истината, е че просто би трябвало да го задържим една концепция по-дълго, с цел да се отвори капакът. Дреболия е, само че в случай че ни се постанова да отваряме багажника доста пъти всеки ден, евентуално няма да ни е изключително прелестно. Все отново какво би бил всеки Citroen, без онази типична нотка непоследователност в него. Намираме за чаровно даже това.

Едно от най-хубавите качества на C5 X е опцията да вземем ключа, да седнем вътре и просто да потеглим, без да се постанова да прекарваме минути в настройки и проучване на колата.

Системите за сигурност не са от тези досадните, които толкоз нападателно ни алармират, че сме настъпили осевата линия, че ни иде да изтръгнем електронния им модул и в никакъв случай повече да не чуем за тях. Тук всичко е внимателно, тъй че хем да предизвестява, хем да не е толкоз дразнещо, че да желаеме да го изключим и да не го употребяваме съвсем в никакъв случай.
 Снимка 592681

За страдание дизелови варианти няма, само че пък има хибридна версия с мощ 225 к.с., която също звучи изкушаващо. Разбира се, в случай че ни се дават 10 000 - 15 000 лв. повече.

За нас Citroen C5 X е съвършен вид за фамилен автомобил, с който таткото би се гордял, майката би оценила френския му жанр, а децата биха разказвали за него в учебно заведение. И това е повече от задоволителен комплимент за всеки всекидневен автомобил с рационална цена.

Приемаме го като добре облечен човек с ексцентричен шал и елегантна шапка, с който се разминаваме инцидентно на улицата и незабавно ни става ясно, че би бил забавен събеседник, макар че не знаем даже името му. Това е и Citroen C5 X - забавен е, без да се напъва.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР